Slatki pelin sadnja i rast


 

                     SLATKI PELIN  sadnja i rast     


                         Najbolje je saditi Slatki pelin u toku Januara meseca. 

U žardinjeru  sipajte oko 1 cm vode, zatim dopunite do pola sa zemljom.  Pripremite suvi talog od ispijenih kafa u količini za oko četvrtinu šolje za kafu.

Tu dodajte prstohvat semena i promešajte.  Zemlju u žardinjeri nakvasite po površini i  ravnomerno prosipajte talog kafe sa semenom.  Plastičnom providnom folijom  za domaćinstvo umotajte žardinjeru i stavite je na sunčano mesto u zatvorenom prostoru. Kad biljka isklija okrećite žardinjeru za 180 stepeni jedanput dnevno. Biljke su u početku vrlo nežne, i okreću se prema suncu. Ako rastu par dana bez okretanja polegnuće po zemlji i neće moći da se ponovo uzdignu.

Žardinjera neka bude tamnije boje, izbegavajte belu boju. Da seme proklija potrebna je temperatura, u tamnijoj žardinjeri pre proklija.  Neka bude bar do pola puna zemlje jer kad je sunce ugreje preko dana duže će držati toplotu ako ima više zemlje.  

Kad se pojavi četvrti list na biljci  potrebno je da ih rasadite u plastične čašice od oko 2 dcl.  Kad prerastu čašice presadite ih u manje saksije, pa onda u veće pa u baštu.  U baštu ih sadite na rastojanju oko 50 cm jedna od druge. Tako mogu dostići i do 3 metra visinu.


Za unapređenje daljeg rada možete donirati na paypal link https://paypal.me/zorankostic58?country.x=RS&locale.x=en_US

Hvala unapred

Коментари

Популарни постови са овог блога

Slatki pelin i kancer

slatki pelin